03.08.2020. Ponedeljak

 
NAŠI PARTNERI
2_3.jpg
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
Savez za skolski sport Srbije
Savez za skolski sport Srbije
2_4.jpg
Savez za skolski sport Vojvodine
Grad Subotica
Grad Subotica
Vesti
Identifikacija talenata iz sistema školskog sporta
17.11.2018.

U cilju sprovođenja akcionog plana Programa razvoja sporta u APV 2016-2018.godine, Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta u saradnji sa Savezom za školski sport Vojvodine vrši testiranje učenika petih razreda u cilju „Identifikacije talenata iz sistema školskog sporta“ kroz dijagnostičke procedure.

U Subotici testiranje je obavljeno u OŠ Majšanski put u četvrtak 15. novembra za učenike 5. razreda. Deca su testirane funkcionalne i motoričke sposobnosti i izvršeno je antropometrijsko merenja a sve u cilju realizacije programa identifikacije talenata iz sistema školskog sporta u okviru Programa razvoja sporta u APV za period 2016-2018. godine. Pre Subotice, testiranja su izvršena u Zrenjaninu, Kaću (Novi Sad), Jabuci (Pančevo), Kikindi, Rumi i Somboru.

Sprovodila se baterija testova koja sadrži 10 testova za procenu motoričkih sposobnosti, koji su propisani kao obavezni testovi za učenike od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Na testu je bilo 30 dece a prilikom izbora vodilo se računa o podjednakoj zastupljenosti dečaka i devojčica, kao i da se  testiranjem obuhvati 70% onih koji ne treniraju i 30% učenika koji se bave nekim sportom manje od godinu dana.

286_1.jpg

Testiranjem u Vojvodini bilo je obuhvaćeno preko 250 osnovaca oba pola, gde je poseban akcenat bio stavljen na testiranje učenika koji ne treniraju nijedan sport, a koji po mišljenju svojih nastavnika, kao i koordinatora iz sistema školskog sporta zaslužuju da se provere njihove sposobnosti, a da nakon toga stručni tim Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta za sve testirane da svoje mišljenje. Direktor Zavoda dr Danijel Župić sa svojim timom za dijagnostiku treniranosti sportista se zahvaljuje na saradnji Savezu za školski sport Vojvodine, okružnim školskim sportskim savezima, osnovnim školama, kao i svim pojedincima koji su pomogli uspešnu realizaciju ovog programa.

286_2.jpg

286_4.jpg